utorok 9. decembra 2014

Vtáčí snem

Na začiatku decembra stále len pršalo. Jesenné výtvory všetky, ktoré som si naplánovala sme urobili a zdalo sa mi skoro začať s vianočnými. Na vianočný bazár nemusíme s deťmi robiť nič, takže si pomaly s deťmi tvoríme až do Vianoc ozdôbky a maličkosti. Ostal mi teda na prelome novembra a decembra čas, aby sme robili aj niečo iné, čo sa netýkalo ročného obdobia. Pre deti to bolo príjemná aktivita. Na porovnanie ukazujem obrázok, ktorý som si našla na internete.

Keďže nie sme v meste a je deťom i mne bližšia príroda, rozhodla som sa situovať vtáčiky na stromy. Aktivitu sme robili na trikrát, každý deň kúsok. Myslím si, že je to pre deti a hlavne pri takom počte lepšie, keďže počas dňa chceme stihnúť aj voľnú hru, ísť von a iné. 
Vek: 1. ročník - 9. ročník
Vstupná motivácia: Zapojíme rozvoj zručností, dáme priestor deťom na brainstorming. O čom sa môžu vtáčiky dohadovať? Na čom môžu spolupracovať? Aké pravidlá pri rozprávaní sa by mali dodržiavať?
Pomôcky: Tvrdý malý výkres, vodovky, čierne tenké fixky (nie detské, klasické), voda, prsty :)
Postup: 
1.Deťom názorne ukážem na tabuľu postup a  prvý krok im predkreslím - konáre. Následne kreslia deti. ALE ČO SA NESTALO? MY (1. a 2. ročník) SME NEVEDELI KRESLIŤ KONÁRE. Prvý problém na svete, o ktorom píšem v nasledujúcom príspevku. 
2. Ak rýchlo zvládnete prvý krok, otláčate prsty natreté vodovkami. Deti majú veľa prštekov. Nerobím to temperami, lebo tie idú ťažšie dole. Nezabudnite vyhrnúť rukávy a smelo do toho. Podľa toho, ako poznáte dynamiku svojej skupiny, alebo vzhľadom na počet pomôcok, môžete vystriedať činnosť na voľnú hru a po malých skupinkách otláčať prsty. Budete to mať viac pod kontrolou a pre deti bude možno príjemnejšia individuálny prístup. 
3. Tenkými fixkami dokresľujeme zobáčiky, nôžky, krídla, perie... Opäť vzhľadom na počet fixiek individuálna činnosť, ja osobne uprednostňujem menšiu skupinu, pracujem vždy max. s troma deťmi.
4. Nezabudnite všetky deti pochváliť a ohodnotiť, ak máte zavedený systém hodnotenia.
Príjemnú zábavu. 


Vtáctvo-maľovanie prstami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára