utorok 27. januára 2015

Karnevalové hry

Hry na karneval alebo iné detské oslavy


Tanec s predmetom
Známa hra na tanečný parket. Zvolený predmet, jablko, citrón alebo napr. minca, musí tanečné páry udržať medzi svojimi čelami. Ako to celé dopadne, záleží na ich obratnosti.

Putujúci klobúk
Stačí rýchly tanec napr. rock and roll a rekvizita, ktorou môže byť „párty“ čapica, klobúk, parochňa atď. Pokrývka hlavy sa medzi tancujúcimi predáva z hlavy na hlavu. Každý sa snaží klobúk predať čo najrýchlejšie inému tancujúcemu. Tancujúci, ktorý má klobúk alebo čapicu dlhšie než 5 sekúnd alebo mu spadne na zem, vypadáva. Tancujúci nesmie vybiehať z priestoru určeného pre tanec.

Kolujúca obálka s úlohami
Páry tancujú a predávajú  si obálku s úlohami. V okamžiku, kedy sa zastaví hudba, musí pár u ktorého je momentálne obálka vytiahnuť jednu úlohu a tú za povzbudzovania ostatných splniť. Inak vypadávajú. Hra pokračuje do tej doby, kým nie obálka prázdna.

Módna súťaž s prehliadkou
Niekoľko dvojíc, vítané sú dvojice rodič + dieťa, na znamenie vyrazia k bedničke s rôznymi a čo najvtipnejšími kúskami oblečenia, postupne vyberajú a obliekajú svojho kolegu vo dvojici. Je dobré medzi oblečení pridať napr. potápačské okuliare, plutvy, kombiné, čelenku s čertovskými rožkami, kuklou atď. Po uplynutí času - 1 pesnička - nasleduje módna prehliadka a konečné vyhlásenie najlepšieho páru.

Karikatúry
Každý hráč má dlhý arch papieru. Kreslia sa postavy. Po prvé všetci namaľujú hlavu, obrázok zahnú dospodu a podajú hráčovi po pravej ruke. Tak sa postupuje pri každej časti tela. Postupne hráči dokreslia krk, telo, nohy, topánky a poslední napíšu na papier svoje meno. Následne sa obrázok rozbalí a pokračuje sa ďalej v tvorení karikatúr. Nakoniec sa usporiada výstava karikatúr a zvolia sa jedinci s najvydarenejšími portrétmi.

Všimni si detail
Na stole vytvoríme určitú scenériu z predmetov . Hráč si prehliadne  predmety a odíde na chvíli von. Zmeníme pozíciu niektorého predmetu alebo predmet schováme či pridáme iný. Úlohou každého hráča je zistiť, čo sa na stole zmenilo.

Dones čo najviac vecí
Nazbierať v časovom limite 3 minutý čo najviac vecí napr. na S alebo na P.... alebo vytvoríme zoznam.

„Podlez hasičskou hadici“
 Zoradíme deti do zástupu a necháme ich pretancovať pod natiahnutú záhradnú (oficiálne pochopiteľne hasičskú) hadicu. Až sa vystriedajú všetky deti, ide sa znovu, iba hadica je o niečo nižšie.

Poklad Inkov
Uvaríte krupicovú kašu a sfarbíte ju jedlým farbivom na zeleno a necháte ju vychladnúť. Do kaše zamiešajte umývateľné ceny alebo jedlé gumové cukrovinky.
Deti sa posadia do kruhu. „Pralesní puding“ si posielajú a ak si chcú vyloviť cenu, môžu tak urobiť iba ústami, aby našli poklad.
Pre túto hru je treba papierové vreckovky na utretie úst.

Poletujúci balón
Hráči stoja v kruhu. Pustí sa hudba a začína balóniková pinkaná. Hráči musia udržať pinkaním balóniku vo vzduchu. Pinká sa vždy smerom k druhému hráčovi. Pokiaľ balónik spadne na zem, vypadáva hráč, ktorý je najbližšie k balóniku. V momente, kedy sa zastaví hudba, vypadne ten, kto sa dotkol balóna naposledy. Hudbu púšťa a zastavuje vybraný hráč, ktorý je chrbtom, aby nemohol ovplyvniť vyradenie hráča.

Čo najviac balónikov
Nafúknite balóniky a umiestnite ich na podlahu. (Pár je ich v zásobe, v prípade, že niektoré prasknú). Každý súťažiaci, keď príde na neho rada, má 30 sekúnd na zozbieranie a udržanie čo najviac balónikov. Za každý balónik získa 1 bod. Vyhráva ten, kto nazbiera najviac bodov
Deti môžu držať balóniky ako ich napadne: pod tričkom, medzi nohami, pod pažami dokonca i v zuboch.

Simon hovorí s balónikom (10- 15 min.)
Postavte deti do zástupu. Necháte jedno dieťa vyhodiť balónik do vzduchu. Keď balónik vyhodí, mal by dať inštrukciu ďalšiemu dieťaťu akou časťou tela sa má balóniku dotknúť (hlava, paže, noha, nos atd.). Balónik musí byť vždy odrazený zospodu do výšky. Pokiaľ dieťati, ktoré je na rade, balónik spadne na zem alebo sa ho dotkne zlou časťou tela, vypadáva z hry.
Klokany (vyžaduje veľký priestor, 10- 15 min.)
Určite cieľovú čiaru na jednej strane miestnosti a zoraďte deti na druhé strane. Rozdeľte deti do dvoch skupín a dajte každému dieťaťu  balónik. Každé dieťa musí doskákať s balónikom medzi kolenami k cieľovej čiare. Pokiaľ balónik spadne, dieťa si ho musí umiestiť späť medzi kolená a pokračovať v skákaní. Keď dosiahne cieľovej čiary, môže vyraziť ďalší člen tímu. Tím, ktorý prvý skončí, vyhráva.

Pošli balónik (5- 10 min.)
Postavte deti do kruhu a dajte im balóniky. Pokiaľ hrá hudba, deti sa snaží posielať si balónik za chrbtom, pričom drží balónik v rukách čo najkratšiu dobu. V určitý moment prestane hrať hudba a dieťa, ktoré práve drží balónik, vypadáva z hry. Takto pokračujte až zostane posledné dieťa.

Balónikový prásk (5 -10 min.)
Vyberte počet darčekov, koľko chcete a očíslujte ich. Umiestnite malé lístočky s číslami podľa pripravených darčekov do nenafúknutých balónikov. Potom balóniky nafúknite a zaveste zo stropu. Nechajte dieťa vybrať si balónik, prasknúť ho a zistiť, či je výhercom. Balóniky môžu byť aj na zemi a práskať ich nohou.

Nosenie ping-pongovej loptičky na lyžici
Vysávanie lentiliek (20-25min.)
Pomôcky: lentilky, 1 slamka pre každé dieťa a 2 papierové tanieriky do každého týmu
Rozdeľte deti do niekoľko tímov po 2 -3 hráčoch. Naplňte tanieriky lentilkami. Každý hráč dostane slamku. Na znamenie začnú deti sať lentilky pomocou slamky z jedného taniera do druhého. Tím, ktorý prvý premiestni všetky lentilky, vyhráva.

Múmia (10- 15 min.)
Rozdeľte deti do dvojíc, každé dajte jednu rolku toaletného papieru. Nechajte ich rozhodnúť, kto bude baliť a kto sa nechá obaliť. Na znamenie deti začnú omotávať od nôh nahor. Keď sa papier pretrhne, je treba naviazať na to istom mieste a pokračovať v namotávaní. Vyhráva tá dvojica, ktorá skončí ako prvá a vytvorí najlepšiu múmiu s čo najmenším počtom častí tela, ktoré sú vidieť.

Kubo velí


Zaviaž čo najrýchlejšie 10 uzlov
Hra vhodná na karneval pre svoju rýchlosť a možnosť zapojiť niekoľko detí naraz. Dôležité je vybrať deti rovnakej vekovej kategórii. Najrýchlejší vyhráva.

Novinový tanec
Každý hráč dostane rovnako veľký kus 
novín a ten si položí pod seba na zem. Pre túto hru sa mu stáva jeho kúskom tanečného parketu, z ktorého sa nesmie vzdialiť. Začne hrať hudba a všetci hráči tancujú na svojich vlastných novinách. Pokiaľ urobia prešľap, vypadávajú z hry.
Pri každom ďalšom prerušení hudby si ostatní hráči preložia svoj kus novín a tak prekladajú až do konca, dokiaľ nezostanú iba ti najlepší a z nich nevzíde víťaz. Jednoduchá a veľmi zábavná hra.

Karnevalové ( rozprávkové ) domčeky 
Pomôcky: nekopírované karnevalové postavičky na formáte A3 , prehrávač hudby
Popis : papiere s postavičkami predstavujú domčeky, deti okolo nich tancujú za sprievodu hudby, po vypnutí hudby sa rýchlo snažia stúpiť na voľný list = domček. Domčeky postupne uberáme, takže zakaždým zostane niekto, kto nemá domček, ten z hry vypadáva ( tieto deti môžu tvoriť okolo ešte hrajúcich kruh , " fandiť " a vypadnutý hráč má možnosť v ďalšom kole odobrať " domček " ) Vyhráva ten komu sa podarí obsadiť posledný zvyšný " domček " .
Ďalšie pravidlo: kto list papiera roztrhne, vypadáva z hry .
Hra má niekoľko variantov : napr . deti sa musia ukryť len u čarodejníka a pod .
 
Namotávanie cukríka
Na niť uviažeme cukrík. Druhý koniec nite uviažeme na ceruzku. Deti namotávajú niť otáčaním ceruzky, víťazí ten, kto má cukrík prvý namotaný.

Odstrihni si odmenu
Na povrázkoch sú zavesené rôzne drobné predmety ( sladkosti ) . Dieťa so zaviazanými očami musí nahmatať niektorý povrázok , potom si môžu darček odstrihnúť. Je to náročnejšie na organizáciu , aby sa zabezpečilo bezpečné používanie nožníc . Podobným spôsobom môžu špendlíkom prepichovať nafúknuté balóniky

Lovenie papierových kaprov
Na vystrihnuté kapry pripevníme kancelársku sponku. Prút je z tyčky a povrázku, na konci so
zaviazaným magnetom.

Jednoduchými hrami je zhadzovanie plechoviek, hádzanie loptičiek do otvorov, 
klasická stoličková, Štronzo...




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára